Барбарис, лечение барбарисом
В лечебных целях используют ягоды (плоды) барбариса,
верхний слой корней, кору и листья. Из химических веществ в растении
присутствуют бербамин, берберин, берберрубин, гидрастин, колумбамин и
т.д.
О барбарисе знали еще древние вавилоняне и индусы. Надписи на глиняных
дощечках за 650 лет до нашей эры упоминают о ягодах барбариса как о
средстве, очищающем кровь.
Молодые листья барбариса съедобны и находят применение вместо щавеля.
Листья этого растения заготавливают в период бутонизации и цветения, в
мае-июне, кору в апреле-мае, в период сокоотделения, а корни - весной
или осенью, вырубая или окапывая куст. Полностью корневую систему не
используют, оставляя черенок корня длиной 10—15 см. На каждые 10 м2
зарослей барбариса принято сохранять один нетронутый куст. Корни рубят
на куски размером 10—20 см, тщательно отряхивают от земли и удаляют
подгнившие и почерневшие части. Мыть корни нельзя, поскольку при этой
процедуре вымывается алкалоид берберин. Сушат в тени на сквозняке или в
сушилке при температуре 45-50°С, разложив ровным слоем и периодически
перемешивая. Сырье имеет своеобразный запах и кислый вкус. Хранят его в
мешочках в течение трех лет, оберегая от сырости.
Сок из ягод барбариса заменяет лимонный. Используют его как ценное витаминное средство.
Отвар корня помогает при пневмонии, кашле, лихорадке, понижает
температуру тела, утоляет жажду. Ягоды возбуждают аппетит, укрепляют
желудок, снижают кровяное давление, укрепляют сердечную мышцу, улучшают
кровообращение.
Препараты ягод, листьев, коры, корней (водный настой) применяют при хронических холециститах и гепатитах.
Экстракт корня усиливает выделение желудочного сока, регулирует
процессы пищеварения, уменьшает воспаление слизистых оболочек. Настой
(1/2 чайной ложки измельченной коры или корня на 1 стакан кипятка) дают
больному понемногу на протяжении дня.
В настоящее время барбарис активно применяется в официальной медицине,
поскольку в его тканях обнаружены вещества, благотворно влияющие на
организм человека. Среди них витамин С, органические кислоты и ряд
алкалоидов, с главным из которых берберином связывают способность
препаратов из этого растения оказывать стимулирующее влияние на
мускулатуру матки, усиливать отделение желчи, увеличивать амплитуду
сердечных сокращений.
Настойку, отвар или настой листьев и настойку коры и корней используют
в акушерской практике для остановки маточных кровотечений. Эти же
препараты помогают при воспалительных заболеваниях желчного пузыря и
печени.
Настойку можно приобрести в аптеке или приготовить самостоятельно. Это
делают таким образом: 20 г листьев заливают 1/2 стакана 70%-ного
спирта, настаивают в теплом месте в течение 10—15 дней до образования
темно-желтой жидкости, слегка кислой на вкус.
При неврастении можно принимать настойку барбариса (аптечный препарат)
по 25—30 капель 3-4 раза в день. При тошноте, язвенной болезни желудка
и двенадцатиперстной кишки
помогает отвар листьев барбариса обыкновенного. 1 столовую ложку сухого
измельченного сырья кипятят в 1 стакане воды в течение 15 минут,
настаивают 40 минут, процеживают и доводят до первоначального объема
кипяченой водой. Принимают по 1 столовой ложке 3 раза в день. При этих
же заболеваниях можно воспользоваться отваром плодов барбариса. Готовят
его так: 2 столовые ложки сухого измельченного сырья кипятят в 1
стакане воды в течение 30 минут, процеживают и доводят объем до
исходного. Принимают по 50—100 мл перед едой. Отвар листьев пьют по 1
столовой ложке 3 раза в день в качестве желчегонного средства. В этом
же случае можно принимать и отвар ягод по 1/4—1/2 стакана 3 раза в день
перед едой.
При гепатите помогает отвар корней барбариса:
1/2 чайной ложки сухого измельченного сырья кипятят в 1 стакане воды в
течение 30 минут, охлаждают и процеживают, доводят объем до исходного и
пьют по 1 чайной ложке 3 раза в день. Таким же образом принимают отвар
корней при бронхите и плеврите.
Отвар плодов барбариса можно использовать в качестве жаропонижающего
средства по 1/4-1/2 стакана 3 раза в день. Отваром корней и коры
барбариса можно полоскать рот при воспалении десен.
Для этой цели 1/2 чайной ложки сырья кипятят 30 минут в 1 стакане воды,
процеживают и доводят объем до первоначального кипяченой водой. Такой
же отвар используют при цистите и воспалении почек, пьют его по 1
чайной ложке 3 раза в день.
Препараты из барбариса нельзя применять беременным и в том случае, если
при лечении используются аспирин, слабительные, противокашлевые
средства, витамины, аминокислоты.
НАСТОЙКА ИЗ ЛИСТЬЕВ БАРБАРИСА Берут
20 г листьев барбариса на 100 мл 40% спирта или водки. Настаивать 2
недели, отжать, отфильтровать. Принимать по 25—30 капель 3 раза в день
в течение 2—3 недель. Хранить в темном прохладном месте и в темной
склянке. Рекомендуется для применения при заболеваниях печени и
желчных путей, при гепатите, гепатохолецистите, желчнокаменной болезни.
При дискинезиях желчного пузыря, обострениях хронических холециститов
без повышения температуры. Настойку барбариса применяют также в
акушерско-гинекологической практике при атонических кровотечениях в
послеродовом периоде и при субинвалюции матки, при кровотечениях,
связанных с воспалительными процессами и т. п. The
Tibetan and Chinese health Secret: If you read one health report a year, this
should be it!
It seems as if the health of America is failing. One million Americans will die
of circulatory disease this year. Six hundred thousand lives will be cut short
by cancer as well. How did we get in such a mess? I'm not sure. But there is a
way out that is starting to generate a real buzz! Since CNN and the gang won't
talk about it I decided to write is article.
Dear readers, I want to introduce you to the most nutrient dense food on the
earth; wolfberries, or more specifically Lycium Barbarum.
The western scientific community have verified what Chinese and Tibetan health
practitioners have known for thousands of years. Wolfberries are the healthiest
known food on our planet.
In this report I will be talking specifically about wolfberries. In my research
on the subject I found that not all wolfberries are created equal. The three
most potent berries in the Wolfberry family are Tibetan Goji berries, Chinese
Xinjiang wolfberries and Chinese Ningxia wolfberries which all belong to the
Lycium genus.
Wolfberries, a national treasure in China, have been used in traditional Chinese
folk medicine for over 5,000 years. Ancient Chinese medical texts celebrated
wolfberries for their wide range of health benefits including strengthening the
'chi" or life force of the body. The people who consumed this fruit
apparently lived free of common diseases like arthritis, cancer and diabetes.
Moreover, their life expectancy has reached over 100 years!
In 1988, the Beijing Nutrition Research Institute conducted detailed chemical
analysis and nutritional composition studies of the dried wolfberry fruit. Hold
on to your socks, this is what they discovered.
In addition to being packed with vitamins B1 and B6 (which is needed by the body
to convert food into energy), and vitamin E (which has never been found in fruit
before), wolfberries contain more protein then whole wheat, 18 amino acids (8 of
them
essential for life), 21 trace minerals (including significant amounts of zinc,
iron, copper, calcium, selenium, phosphorus and germanium; a very rare
anti-cancer agent almost never found in food), more beta carotene than carrots,
500 times more vitamin C
by weight than oranges, essential fatty acids (required for the production of
hormones and smooth functioning of the brain and nervous system) and is the
richest source of carotenoids (natural fat-soluble pigments that play a critical
role in vitamin A activity in humans) of any food on the planet.
That's not all.
Here is a short list of other health promoting compounds found in Lycium
Barbarum:
Beta Sitosterol:
An anti-inflammatory agent found to lower cholesterol, and used to treat sexual
impotence and prostrate enlargement.
Zeaxanthin and Lutine: Valued
for their role in protecting the eyes.
Betaine: Used
by the liver to produce Choline which assists detoxification reactions in the
liver. Betaine is known to protect DNA, enhance memory, promote muscle growth
and protects us from fatty liver disease.
Cyperone:
A sesquiterpene used in treatment of cervical cancer. It is also known to
benefit heart and blood pressure problems as well as menstruation problems.
Solavetivone:
A powerful anti-fungal and anti-bacterial agent.
Physalin:
A natural compound that boosts the immune system. Found to be effective in
treating leukaemia, hepatitis B and cancer.
A laboratory procedure was recently developed to measure the amount of
antioxidants the foods we eat contain. The procedure known as ORAC (Oxygen
Radical Absorbance Capacity) was developed by Dr. Guohua Cao at USDA Human
Nutrition Research Center on Aging at Tufts University, USA. ORAC is one of the
most
sensitive and reliable methods for measuring the ability of antioxidants to
absorb free radicals. It is the only test to combine both time and degree of
inhibition of free radicals.
According to Tufts University, the average person needs approximately 3,000 to
5,000 ORAC units per day to have a significant impact on plasma and tissue
antioxidant capacity. Three servings of fruits and vegetables per day provide
approximately 1200 ORAC units. This means the average person is short by up to
3800 ORAC units each day, depending on the fruits and vegetables they are
choosing and their body's requirements.
To make up the
difference, experts recommend supplementing our diet with high ORAC foods to
become and stay healthy and slow down the aging process caused by free radical
damage.
Lycium Barbarum was rated the food with the highest antioxidant ability coming
in at an amazing 3,472 ORAC units per fluid oz. Some of the other notable
mentions are vitamin E oil at 3,309, pomegranates at 3,037, blueberries 2,400,
raspberries 1,220.
Wolfberries have been found to have extremely high levels of immune-stimulating
polysaccharides. What are polysaccharides? Polysaccharides are very large,
long-chain sugar molecules that are nourishment for macrophages (large white
blood cells) in the gut wall. The macrophages are then transported to other
immune cells, setting off a chain of defensive events in our bodies.
Several years ago German researchers isolated polysaccharides from Echinacea
purpurea (often used in medicinal formulations) and mixed them with macrophages
in test tubes. They found that the polysaccharides profoundly activated the
macrophages,
stimulating them to effectively kill tumour cells! Also it was found macrophages
increased their production of interleukin, a chemical which spurs the immune
system to greater activity, and the polysaccharides also enhanced the activity
of B lymphocytes,
immune-system cells which fight bacterial infections.
Below are the results of a 2002 study on the effects of a Ningxia wolfberry
product on phagocytes. First, why should we care about phagocytes? Phagocytes
are a crucial component of the immune system and are found in the spleen. They
digest foreign
substances that invade the body including bacteria and other disease causing
organisms. Having large numbers of phagocytes in the spleen will enable the body
to more quickly eliminate foreign substances and thus prevent the development of
potential illness.
The effects were astounding. Spleenic phagocyte cell counts (immune cells)
increased by 81% and the ORAC (antioxidant capacity) the subjects' whole blood
increased as well. Essentially, you could say the subjects' blood became
younger.
I believe this little fruit can change the health of the world if more people
know about it. Tell your friends and together maybe we can make CNN stand up and
take notice!
Thank you for spending the time to read my article. My hope is that you have
learned something useful and will put that knowledge to use for your own sake
and the ones you love.
Paul Brelin
Other names: | Chinese wolfberry, Chinese boxthorn
|
Description: | The wolfberry is a
deciduous woody perennial plant, growing up to 1 m high. The thorny
stem bear green lance shaped leaves. Wolfberry blooms with small purple
flowers. The ripe wolfberry fruits turn orange red, have an oblong
shape and are about 10 mm long.
|
Parts used: | Mainly the wolfberry
fruits are harvested and eaten raw or dried. Young wolfberry shoots and
leaves are also grown commercially and eaten as leaf vegetable.
|
Phytochemicals: | Polysaccharides (LBP), Betaine, Zeaxanthin, Physalien, Cyptoxanthin, Sesquiterpenoids, Triterpenes, Beta-Sitosterol
|
Medicinal properties: | Wolfberries
are one of the most important traditional medicines in China. Wolfberry
fruits have been used since ancient times in China as general tonic, to
protect the liver, to improve vision, to strengthen weak legs and to
promote longevity.
Immune system
Laboratory studies have shown wolfberry fruit improve lymphocyte transformation rate and macrophage phagocytic function.
Anti-aging
Wolfberry fruits contain phytochemicals with antioxidant activity and
could slow the ageing process. A study by Li Wei et al (Active
Lymphocyte Effects Observed after Taking Lycium Barbarum Fruits, Zhong
Cao Yao, 1991) showed that wolfberry fruit phytochemicals help to
prevent oxidation of DNA and helps to restore damaged DNA.
Cancer prevention
Studies suggest that wolfberry extracts could inhibit DNA mutation and
stop the growth of cancer cells. Cao GW et all showed in his study
(Observation of the Effects of LAK/IL-2 Therapy Combined with Lycium
Barbarum Polysaccharides in the Treatment of 75 Cancer Patients,
Chunghua Chung Liu Tsa Chih, 1994) that regression of many types of
cancer could be obtained with patients, treated with LAK/IL-2 and LBP.
Liver protection
The phytochemical zeaxanthin dipalmitate showed a hepaprotective effect
on liver cells treated with carbon tetrachloride induced hepatotoxicity
(Kim HP et al, Zeaxanthin Dipalmitate from Lycium Barbarum has
Hepatoprotective Activity, Res. Commun Mol Pathol Pharmacol. 1997)
Vision improvement Wolfberry fruits have traditionally been
used in China to improve vision disorders such as cataracts,
retinopathy and macular degeneration. Studies have shown that wolfberry
reduce dark adapting time and improve vision under subdued light. This
action may be attributed to the phytochemicals lutein and zeaxanthin,
which neutralizes the free radicals formed by sunlight.
| Other facts: | Wolfberry
is a wild bush found in the north west of China. Wolfberry has been
used in China for thousand of years. During the Tang Dynasty (1000-1400
A. D) wolfberry was considered as Yin and used its health benefits,
including strengthening the eyes, liver and kidney and nourishing the
blood. Chinese people have been using wolfberry to make tea, soup, stew
and wine or chewed them like raisins. In China, wolfberry fruits are
used in different forms. Wolfberry fruits are used as fresh fruits, as
tea or as ingredient in bread, wine, stews and soups. |
|